International Architecture Awards Tell a friend

International Architecture Awards ARCHIVE 2016 International Architecture Awards
Valencia University Language Center
  • Valencia University Language Center
  • Valencia University Language Center
BACK TO ARCHIVE
Valencia University Language Center
Valencia, Spain | 2014
 
Architects: Arkitera SLP
Design Team: Carlos S.nchez Hernandez and Salvador Lara Ortega
Client: Universitat de Valencia Estudi General
Contractor: Centre d'Idiomes de la Universitat de Val.ncia SLU
Collaborators: Nestor Marco Montanana, Mireia Perep.rez Esp., Enrique Marin Gonzalez, Consulting de Ingeniera ICA, DYP Ingeniera
Photographer: Mariela Apollonio
 
 
This language centre lies on the southern edge of the campus of the University of Valencia at its junction with the consolidated city. Its volume consists of two bodies formed with rectangular prisms, separated by a connecting corridor. Structures of similar size and arranged in parallel, they are voluntarily contrasted with each other, to be phased out in plan and elevation and covered with contrasting materials: wood and steel.
 
The west block houses the classrooms and open meeting spaces called “Aulas-jardín.” To protect it from the harsh afternoon sunlight, this lens is wrapped in an insulating and non-putrefiable frame of slats made of Canadian Red Cedar, with orthogonal lines organized with practicable wood pieces in classrooms and fixed lattice in open spaces to modulate light dispersion and adjusted to the functionality of every space.
 
By contrast, the eastern block houses service spaces and vertical connections. This is a tight block whose shell has been implemented through a veil of microperforated galvanized steel forced at maximum curvature to simulate a textile flaming wind. This solution willfully violates the rationality of the sheet metal, getting the input of a light filtered with a surprising texture and shine full of shades of chiaroscuro, throughout the day.
 
The innovative academic proposal is considered to be a modern language school; as a place to exchange experiences, rather than just learning a language. Thus, the building is lightened by separating the classrooms that are constructed as hubs within the overall block, leaving friendly spaces for the meeting to be gardened on its facade, creating a green curtain where the direction of the slats is rotated so visually it appears from the outside as a "Tetris" game, playing between classrooms and gardens.

 

NEXT/PREVIOUS
METROPOLITAN ARTS PRESS
ME AND YOU development