The European Prize for Architecture Awards Tell a friend

The European Prize for Architecture Awards ARCHIVE 2017 European Prize for Architecture
Hipark Hotel | Paris 19th - France | 2015
  • Hipark Hotel | Paris 19th - France | 2015
  • Hipark Hotel | Paris 19th - France | 2015
BACK TO ARCHIVE
Hipark Hotel | Paris 19th - France | 2015

Credits: Manuelle Gautrand Architecture
Client: BNP Paribas Immobilier
Surface : 6.500 m²
Photographer: Luc Boegly

Project Description
This project is part of a larger development known as VISALTO, which comprises three independent but adjoining buildings (office building, student residence and apartment hotel), with a total surface area of around 35,000m2.

The Hipark apartment hotel project is on the northern tip of the plot, built as one continued line with the student residence. The hotel forms a sort of "prow" to the overall development, pointing straight towards Jean Nouvel's Philharmonie de Paris.

The building is in dialogue with two different environments:

• to the west, Boulevard d'Indochine, mostly comprised of the brick facades of the blocks of between-the-wars housing and the landscaping of the T3 tramway,

• to the east, the périphérique, a much less human environment, with streams of traffic and all their associated pollutants.

The building, which fills every inch of the site right up to its edges, moulds itself around urban constraints, requirements in the programme, and land restrictions, notably the buttresses of the acoustic barrier on the périphérique side and the related access routes.

The resulting volume is tapered: different inclining planes allow for fire access along the eastern facade, while lost space is clawed back on the Boulevard d'Indochine side. Further along, where the hotel meets the student residence, the same crisp angles carry through to this second building; the two projects, hotel and student residences, are powerfully related to one another.

These different angled faces, of a volume that was virtually rectangular to begin with, provide very different perceptions of the building: according to the viewpoint, surfaces appear brighter or darker, more or less cambered, conferring a powerful dynamism to the entire building.

Within the asymmetry used to work around the site’s constraints, one element structures the project: vertical circulation forms a sort of spinal column, identical at each level. While this element is a constant, the size of the rooms and the studios varies from floor to floor.

 

In this eclectic environment, powerfully marked by the périphérique, we wanted to design facades that were colourful and cheerful, using a palette of natural tones, inspired principally by sky and vegetation.

 

The tones play out from the bottom to the top, with paler colours as you go higher: The lower section in a variety of quite dark greens creates a base, the darker shades reducing the noticeable effects of dirt, giving a clean, shiny, lasting look. The green tones continue the great line of trees opposite the west facade of the project.

 

Rising up the building, successions of paler blues, like those of certain skies, mix with different greens, and then white, taken straight from the facade of the student residence in order to harmonise the two projects.

 

The colours are fragmented into long strips, which give a kinetic feel to the overall volume: they capture the movement of the cars and an impression of speed.

 

These strips are made of powder-coated metal panels. Long glazed openings slip in between the coloured lines in an irregular pattern, providing the bedrooms with views at different heights. Many rooms have two or even three of these windows.

 

 

NEXT/PREVIOUS
METROPOLITAN ARTS PRESS
ME AND YOU development