Europe 40 Under 40 Awards Tell a friend

Europe 40 Under 40 Awards ARCHIVE 2016 40under40
House extension in Sevres - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France
  • House extension in Sevres - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France
  • House extension in Sevres - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France
BACK TO ARCHIVE
House extension in Sevres - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France

Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France

Agnès Guillemin and Agnès Chryssostalis share the same name and the same formation: Architecture Schoolof Paris-La Seine. They discover complementary, sharing the same sensitivity that forges their duo. After school, they continue their journey in Parisian offices, separately this time: a practical apprenticeship in teamwork, an economic and programmatic synthesis of the projects on which they work. But the envy has just developed a vocabulary of its own. A choice that led them to create in 2005 their own workshop : Agnès & Agnès architecture. Design “from the inside out”, use by touches of color, sensitivity for the interiority and vision of any “object” as a small architecture - they also create a furniture design unit. Gradually the agency turns to public places (with several restaurants, hotels and shops) and then the public commands: the contact with different contractors - from the individual to the single control to the large-scale developer - develops their capacity to adapt to a wide range of demands and budgets. The agency draws from these multiple experiences to renew its models and methods, always with the motto of continuity between the interior and exterior spaces, the quality of use of the places of life and the reversibility of the solutions proposed.

Project Description

The project is located on the heights of Sèvres on a narrow lot at the corner of two streets in slope with a strong vertical drop: a low block west and a high street east. This location in a residential neighbourhood allows to enjoy a view of the whole city and especially on the pagoda, landmark building of the city, located below. Originally built on the model of brick houses, the existing house had already been the subject of several successive layers of the work : the project challenge was to harmonize all, redistributing all parts of the house and by creating an additional floor for the parents. Three levels are clearly identified: access is at the intermediate level. The entrance serves double height living room (kitchen, dining room, living room). On the lower level, the children's rooms have a small south facing terrace. On the upper level, the master suite has a terrace with pergola facing towards the pagoda shared with an office / guest room. The materials emphasize the evolution of the existing to the new extension: the entire facade preserved was taken with a light gray mineral plaster, while new parts are covered by a larch cladding, contrasting with steel joinery black lacquer.
NEXT/PREVIOUS
METROPOLITAN ARTS PRESS
ME AND YOU development