Europe 40 Under 40 Awards Tell a friend

Europe 40 Under 40 Awards ARCHIVE 2016 40under40
Add-on House - Vanves - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France
  • Add-on House - Vanves - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France
  • Add-on House - Vanves - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France
BACK TO ARCHIVE
Add-on House - Vanves - Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France

Agnès Chryssostalis/ Agnès Guillemin - France

Agnès Guillemin and Agnès Chryssostalis share the same name and the same formation: Architecture Schoolof Paris-La Seine. They discover complementary, sharing the same sensitivity that forges their duo. After school, they continue their journey in Parisian offices, separately this time: a practical apprenticeship in teamwork, an economic and programmatic synthesis of the projects on which they work. But the envy has just developed a vocabulary of its own. A choice that led them to create in 2005 their own workshop : Agnès & Agnès architecture. Design “from the inside out”, use by touches of color, sensitivity for the interiority and vision of any “object” as a small architecture - they also create a furniture design unit. Gradually the agency turns to public places (with several restaurants, hotels and shops) and then the public commands: the contact with different contractors - from the individual to the single control to the large-scale developer - develops their capacity to adapt to a wide range of demands and budgets. The agency draws from these multiple experiences to renew its models and methods, always with the motto of continuity between the interior and exterior spaces, the quality of use of the places of life and the reversibility of the solutions proposed.

Project Description

Located at the end of a driveway by the railway side, this grindstone house has undergone an inside-out transformation. An extension has been added on to the ground floor and the inside has been entirely renovated. The extension evolves around the existing house creating an enclosure that connects both front and backyards. It hosts a kitchen, a living area with a dining room overlooking the frontyard terrasse, a workshop and a child's bedroom that opens out over the back yard garden. The extension is covered with a double-pitched zinc roof to interact with the shape of the existing roof . The red brick facade draws it's color from some details found on the existing facade. Due to the house's proximity to the railway, all the windows have received a high performance acoustic treatment. The outdoor areas have also been thought in a way to bring coherence to the whole. The backyard garden has been conceived as a patio surrounded by an array of bamboo to filter the view over the railway lines while creating an interesting pattern noticeable from the entrance of the house. In the frontyard, an old garden shed was cladded with wooden strips inorder to create an echo using a similar material.

NEXT/PREVIOUS
METROPOLITAN ARTS PRESS
ME AND YOU development